Barn och vatten

För många barn är ett av de största nöjena att besöka badstranden på sommaren eller badhuset under vintermånaderna. Vatten har alltid varit något som är både spännande och roligt. För många föräldrar kan det kännas otryggt att ta med sina barn till vatten om de inte är simkunniga. Det är naturligtvis förståeligt, men förhoppningsvis kan det vara något man kan arbeta på att förändra så att ens barn får nöjet att njuta av vatten. När man som vuxen tar med ett barn till vattnet och badar finns det några saker som är viktiga att känna till, både när man är på stranden och efteråt. Ju mer kunskap man som vuxen har, desto tryggare kommer också barnet känna sig i vattnet.

Lär dig signalerna på att något är fel

Varje år drunknar många människor i Sverige. Det är både vuxna och barn som drunknar. Bilden vi har av det här är oftast att någon skriker, viftar och plaskar. När det kommer till barn är det dock helt annorlunda, barn drunknar i tysthet. De skriker sällan och ropar inte på hjälp, utan försvinner helt enkelt under vattenytan. Därför är det viktigt att man som förälder alltid har ögonen på sina barn så man snabbt kan vara på plats om något går fel. En annan sak som är bra att känna till är fenomenet med sekundär drunkning. Det inträffar efter en ”nära ögat” händelse, alltså när barnet varit under vattenytan för länge. Sekundär drunkning inträffar ofta när man kommit hem och barnet kan slappna av. Det som händer är att de fått in vatten i lungorna som stiger till hjärnan så den sväller. Tecken på att detta håller på att hända är ofta hög feber och att barnen är extra trötta.

Ge ditt barn möjlighet att lära sig simma

Idag finns det många simskolor runt om i landet som lär barnen att simma. Att kunna simma kan vara livsviktigt i många situationer, samtidigt som det är ett trevligt nöje att ta sig ett dopp i det blå. Simskolor ordnas för barn i olika åldrar, och det går bra att börja redan när barnen är bebisar. På simskolor tar man allting stegvis, allt från vattenvana till de första simtagen. Även om man har ett barn som lider av vattenskräck kan de dra nytta av att gå på simskola då lärarna är utbildade i att hantera den rädslan. Att delta på en simskola är något barnen ofta ser fram emot. Simskolan är ofta tung fysiskt utan att barnen tänker på det, och efter en simlektion är det lätt att somna i sköna soffor man har hemma i vardagsrummet.

Leave a Reply

mts_best