Simning är en skonsam idrott

I stort sett alla svenska städer har någon form av simhall. Den kan vara stor eller liten, men någon form av bassäng brukar finnas. Många gillar att simma och det är faktiskt en av de allra skonsammaste idrotterna man kan utöva.

Simma när man har ont

Om man lider av till exempel artros eller andra smärtor i kroppen är simning en utmärkt idrott. Man belastar inte alls lederna på samma sätt som när man springer, promenerar eller liknande. Eftersom att det är en så pass skonsam idrottsform kan man ofta utöva den även om man har lite ont någonstans. Det kan dock vara klokt att rådfråga sin läkare först.

Bra även för överviktiga

Simning är också bra för överviktiga personer som vill träna eller gå ner i vikt. I vatten blir kroppen lättare än vanligt och det gör att man inte överanstränger sig lika lätt. I vatten känner man inte heller av att man svettas lika mycket vilket är en rejäl fördel.

Kan alla vara med och simma?

När det gäller simning är det en idrott som alla kan vara med och utöva. Det finns till och med möjlighet för personer i rullstol att simma eller i alla fall befinna sig i vattnet. När det gäller simning måste man inte heller simma längder fram och tillbaka. Man kan välja att istället göra olika former av vattengymnastik, att simma halva längder eller liknande. Att röra sig i vatten är bättre än att bara sitta stilla på en stol. Även om man inte tränar stenhårt ger vattnet lite extra motstånd.

Simhall, sjö eller hav?

Man kan antingen välja att simma i en simhall, i en sjö eller i havet. Om man tycker att det är lite otryggt att simma i okänt vatten eller där man är ensam kan det vara klokt att välja att hålla till i simhallen. Där är vattnet ofta tempererat och bassängerna är olika djupa. Dessutom kan man simma där under hela året. Under sommaren kan det vara skönt att simma i en sjö och om man vill ha lite mer utmaning kan havet med vågor vara ett bra alternativ.

Simning även bra för djur

Simning är också en sport som ofta rekommenderas för djur. Både hundar, katter och hästar rekommenderas simning vid till exempel rehabilitering eller viktnedgång. Alla djur gillar inte att simma men efter ett par gånger brukar de faktiskt uppskatta att befinna sig i vattnet. Om man väljer att simma i en sjö eller i havet kan man många gånger simma tillsammans med sin häst eller hund. En katt är dessvärre inte lika lätt att få ner i öppet vatten. Dessutom kan man simma tillsammans med flera kompisar vilket också ökar säkerheten.

Leave a Reply

mts_best