Simning och hudvård

Att klor torkar ut huden vet nog de flesta, men alla vet kanske inte att klor även kan orsaka eksem. I synnerhet om huden inte blivit återfuktad ordentligt.

Att återställa hudens naturliga fuktbalans efter kontakt med vatten bör därför vara en självklarhet. Mjukgörande lotion, kräm, återfuktande duschtvål bör användas varje gång man har varit i och simmat. Det gäller inte bara för simning i klorerat vatten, utan även vid stranden på sommaren.

Simning anses vara en av de mest effektiva och roligaste motions- och träningsformerna. Simning är en av landets mest populära aktiviteter, särskilt under sommaren då många passar på att simma utomhus istället för i en pool fylld med klor. Många får irriterad och kliande hud av att simma i klorerat vatten, men det finns sätt att skydda huden på.

Återfukta inifrån

Ett av de mest effektiva sätten att skydda huden på är att inte själv bli uttorkad, det vill säga inifrån. Vet man med sig att man ska simma ett rejält träningspass på eftermiddagen, eller att man ska ligga och sola och bada vid stranden en hel dag, bär man se till att fylla på med vätska under hela dagen.

Har kroppen och huden fått tillräckligt med vatten behöver huden inte absorbera lika mycket vatten som annars. Huden är nämligen som en svamp; den suger bara åt sig en viss mängd vatten innan det tar stopp. Så länge huden hålls fuktig inifrån behöver den inte absorbera en massa överskott av söt- eller saltvatten, inte heller klor.

För en person som simmar regelbundet är återfuktning A och O.

Det finns mängder med bra och återfukta de krämer CCS som skonsamt rengör och återfuktar torr hud. För extra känslig och torr hud rekommenderas en shower oil, eller duscholja, som dessutom ger en len och mjuk känsla.

Bakterier behövs till viss del

Tyvärr behövs kloret för att hålla bakterier borta, samtidigt som bakterier kan avlägsna naturligt skyddande oljor när dessa kommer i kontakt med huden. Det i sin tur kan ge upphov till problem som torr hud, för tidigt åldrande, utslag och klåda, akne överdriven oljeproduktion och solskador. Faktum är att rätt mängd klorexponering kan ta död på bakterier som orsakar exempelvis akne.

När det gäller solkräm och andra skyddande lotioner och krämer är det bra att investera i högabsorberande produkter, och gärna sådana som är särskilt framtagna för att behålla så mycket fukt i huden som möjligt. Om man tar för vana att smörja in sig cirka 15-20 minuter innan man ska i och simma hinner huden absorbera krämen, samt bilda en skydda barriär.

Duscha innan simningen

I de allra flesta simhallar är det obligatoriskt att duscha innan man hoppar i vattnet. Det är för att spola bort smuts och bakterier, men det hjälper samtidigt till att förhindra hudcellerna från att absorbera klorvattnet.

Det är också viktigt att duscha efter simningen, helst i riktigt varmt vatten, då det öppnar upp porerna och ser till att huden blir ordentligt rengjord. Det finns till och med särskilda anti-klor-tvålar för den som simmar regelbundet.

Leave a Reply

mts_best