Vansbrosimningen

Vansbro är en naturskön tätort i Dalarna som är belägen där Vanån möter Västerdalälven. Till dessa vackra omgivningar flockas över 15 000 orädda deltagare varje år för att delta i olika utmanande aktiviteter i öppet vatten. Många kända sportprofiler har deltagit i Vansbrosimningen genom åren. En av kändisarna är Gunde Svan som egentligen inte är en simmare, men som har deltagit i loppet flera år i rad. Den klassiska Vansbrosimningen är 3000 meter simning medströms i Vanån under sju broar i öppet vatten. Denna anrika klassiker har en tradition som sträcker sig tillbaka till 1950-talet. Uppemot 9000 deltagare startar gruppvis, och tävlar om priser upp till 50 000 kr. Man måste vara minst 10 år för att deltaga i den klassiska 3000 meterstävlingen. Tävlingen är uppdelat i en motionstävling och en elittävling. Elittävlingen är uppdelad i fyra klasser. Men förutom den klassiska 3000 meters tävlingen så finns ett antal andra tävlingar för simmare i alla åldrar och för alla nivåer.

Varför du bör delta i Vansbrosimningen

Vansbrosimningen är en riktig folkfest som utspelar sig i natursköna omgivningar i Dalarna. Det bästa är att det finns något för alla i Vansbro, oavsett ålder. Förutom den klassiska Vansbrosimningen på 3000 meter så kan man också anmäla sig till Tjejsimmet, Kortsimmet eller Ungdomssimmet. Dessutom finns andra alternativ som Lilla Vansbrosimningen för barnen som sker i bassäng, och Vansbro vattenprov för barn och ungdomar som samlar på simmärken. Vattenprovet innebär 200 meter simning i öppet vatten. Så varför inte anmäla hela familjen till Vansbrosimningen nästa år. Ni får något kul att se fram emot, och träna inför tillsammans som familj. Barn så unga som 6 år kan deltaga i Lilla Vansbrosimningen. Den klassiska Vansbrosimningen räknas också som en del av kraftprovet ”En Svensk Klassiker” som även inkluderar Lidingöloppet, Vasaloppet, och Vätternrundan. Det kan vara ett utmanande mål att sätta upp för sin träning eftersom man måste träna mångsidigt för att klara av alla delar. Oavsett om du deltar i Vansbrosimningen eller hejar på dina vänner eller familjemedlemmar, så är Vansbrosimningen ett evenemang som är lika kul varje år.

Förberedelser inför Vansbrosimningen

Det första du bör tänka på om du är intresserad av Vansbrosimningen är att se till att anmäla dig i tid. Många av grenarna är mycket populära och endast ett begränsat antal simmare är tillåtna. Nästa steg är träningen, och det är självklart viktigt att träna simning i öppet vatten. Du kan variera träningen med olika sporter som skidåkning, cykling och löpning. Det kan vara kallt när du tränar och då kan vara skönt med bra jackor dam eller herr. Det kan även vara kallt i vattnet, ofta runt 20 grader, så det kan vara bra att härda kroppen innan simningen så att det inte blir en så stor chock. Ett annat alternativ är att använda en våtdräkt. En annan bra förberedelse är att skaffa en coach. Det kan antingen vara ett proffs eller en god vän med rätt egenskaper. Men det viktigaste är ju alltid att ha kul när man tränar.

Leave a Reply

mts_best